Кабінет Міністрів України удосконалив норми організації харчування у закладах освіти з урахуванням умов воєнного стану. Ухвалено постанову № 1280 від 8 жовтня 2025 року. Документом внесено зміни до постанови від 24 березня 2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Прийняті зміни спрямовані на вдосконалення організації харчування дітей у закладах освіти та оздоровлення, зокрема з урахуванням особливостей функціонування під час дії правового режиму воєнного стану. Зокрема, документ передбачає:
- оновлення норм споживання основних груп харчових продуктів відповідно до фізіологічних потреб дітей;
- уточнення вимог до складання примірного чотиритижневого сезонного меню;
- розширення переліку продуктів, які можуть включатися до раціону, зокрема овочів, злакових, зернових і бобових;
- надання можливості включати перші страви до обідів;
- конкретизацію положень щодо харчування дітей з лактозною
недостатністю.
Одним із ключових нововведень є визначення порядку організації харчування дітей, педагогічних і технічних працівників під час перебування в укриттях цивільного захисту. Засновники закладів освіти та дитячих закладів оздоровлення і відпочинку зможуть забезпечувати потребу в харчуванні у захисних спорудах шляхом створення запасів води та харчових продуктів, зокрема тривалого зберігання, розрахованих щонайменше на 48 годин безперервного перебування. Також передбачено можливість заміни гарячого харчування готовими охолодженими продуктами або стравами з асортименту буфетів, якщо приготування їжі є тимчасово неможливим. Крім того, державні та комунальні заклади загальної середньої освіти (незалежно від наявності пільгових категорій учні початкових класів) забезпечуватимуться безоплатним одноразовим харчуванням (сніданком або обідом).
Документом також удосконалено вимоги до матеріально-технічного оснащення харчоблоків, передбачено можливість списання продуктів, непридатних до використання внаслідок обставин воєнного стану (повітряні тривоги, відсутність електропостачання тощо), та деталізовано механізм організації харчування в умовах надзвичайних ситуацій.
Немає коментарів:
Дописати коментар